Niezależnie od wielkości posiadanej hodowli krów mlecznych czy trzody chlewnej właściwe odżywianie tych zwierząt ma kluczowe znaczenie w ich codziennym funkcjonowaniu. Właściwa dieta zwierząt hodowlanych decyduje o ich ogólnym wzroście oraz zdrowiu. Dobrym pomysłem jest karmienie ich wysłodzinami browarnianymi.
W jaki sposób powstaje młóto browarniane?
Wysłodziny bardzo często są nazywane młótem browarnianym. Jest to produkt uboczny, który powstaje podczas warzenia piwa, często typu pils.
Młóto w przemyśle browarniczym nie znalazło dotychczas zastosowania i jest traktowane jako odpad. Niemniej doskonale sprawdza się w hodowli bydła mlecznego oraz trzody chlewnej. Dla tych osobników wysłodziny browarniane stanowią bardzo ceną, wysokobiałkową domieszkę do pasz.
Browarniane młóto to nierozpuszczalne składniki zacieru z którego powstaje piwo. Jest ono wytwarzane w specjalnych kadziach lub beczkach, w których umieszczany jest zacier – w żargonie browarniczym zwany brzeczką. Jest to wodny roztwór ześrutowanego słodu. W trakcie produkcji piwa ów zacier jest podgrzewany do odpowiedniej temperatury, zadawany drożdżami, poddawany fermentacji, a na później filtrowany. W efekcie końcowym otrzymywany jest wyklarowany płynny półprodukt piwny przesycony aromatami słodu. To co nie uległo rozpuszczeniu i opadło na dno naczynia, to właśnie browarniane młóto będące wartościową domieszką dla wielu pasz. Są one ługowane przez przepłukiwanie ciepłą wodą. Czynność ta pozbawia je cukru, który to jest wykorzystywany w dalszym procesie produkcji piwa.
Młóto browarniane – wartościowy dodatek do pasz
Młóto browarniane to cenny komponent, który można wdrożyć do diety bydła oraz trzody chlewnej. Zawiera ono składzie :
- białko
- błonnik- który ułatwia trawienie oraz dostarcza zwierzętom węglowodanów strukturalnych
- wysokostrawny tłuszcz
- witaminy B, E, A
- mikroelementy
- aminokwasy
Młóto browarniane to w pełni naturalny produkt. Są w nim obecne łuski, kiełki i inne nierozpuszczalne składniki zacieru, które to posiadają cenne właściwości odżywcze. Produkt ten cechuje wysoka smakowitość, co sprzyja zwiększeniu poboru paszy.
Bogactwo składników odżywczych zawartych w młocie browarnianym sprawia, że jego ono sprawdzonym pokarmem dla krów mlecznych oraz trzody chlewnej. Jego podawanie sprawia, że krowy dają więcej mleka, a prosięta są w bardzo dobrej kondycji. Ważne jest, aby podawać tym osobnikom wysłodziny w odpowiedniej ilości. Nigdy nie należy przekraczać zalecanych porcji. Dawkowanie jest uzależnione od wielu czynników. Powinno się mieścić w granicach od 5 do 20 kilogramów na jednego osobnika dziennie. Stosowanie młóta w zalecanych dawkach wpływa bardzo pozytywnie na kondycję zwierząt w stadzie.
W jaki sposób przechowywać młóto browarniane?
Mając na uwadze fakt, iż jest to produkt uboczny powstający podczas produkcji piwa świeże młóto posiada określoną przydatność do spożycia. W takiej postaci można je podawać tylko przez trzy dni od zakupu.
Dobrym pomysłem jest zrobienie z niego kiszonki, którą to można znacznie dłużej karmić zwierzęta. Korzystając z takiego rozwiązania hodowcy nie muszą spieszyć się ze skarmieniem zachowując jednocześnie w młócie przydatność do spożycia oraz ważne składniki odżywcze.
Najnowsze komentarze